Sağlı Sollu Haber
2024-06-01 13:06:19

Ayşen Gürcan'ın söyledikleri Eskişehir için önemli

Ali Baş

01 Haziran 2024, 13:06

-Ali hocam umarım iyisinizdir. Eskişehir’in gündeminde bu hafta yine öne çıkan konuları değerlendireceğiz. AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Ayşen Gürcan’ın ES TV’de yaptığı açıklamalar üzerine konuşalım istiyorum. 
-Ayşen Gürcan hocamız milletvekili olduktan sonra sanırım ilk kez Eskişehir televizyonuna çıkıyor. Daha önce birçok teklifi geri çevirdiğini biliyorum. Bu bakımdan meslektaşlarım Murat Taşkın ve Tarkan Demir’i de kutluyorum. Ayşen hocamızı ikna etmenin zor olduğunu biliyorum. Bu bakımdan Ayşen Gürcan hocamızın ES TV ekranlarında görüşlerini açıklaması son derece değerliydi.

-Programda sizce öne çıkan konular nelerdi? 

-Ayşen hocamızın seçim sonuçları üzerine yaptığı “not” değerlendirmesini önemsiyorum. Yerel seçim sonuçlarını Ayşen hocamız şu cümlelerle değerlendiriyor: “Biz seçimleri hep okuruz ve seçimler bizim karnemizdir. Karnede siz hiç mi kırık not almadınız? Hiç mi ara sınavda, vizede ve finalde onu iki katına çıkartmadınız? Biz öyle bakıyoruz.”
Ayşen hocam AK Parti’nin ikmale kaldığını söylüyor ve ilk seçimde bu sonucu telefi edeceklerini belirtiyor. İyi bir temennidir. Ancak geçmişten bu yana istatistiklere baktığımızda son 10-15 yılda AK Parti sürekli oy kaybetmiş. Bu gidişi tersine çevirmek için yapılacak olanlar belli. Çok çalışmak ve küskünleri bulup barışmak!

127 BİN KİŞİ OL KULLANMADI
-Küskünlerin seçime etkisi var mıdır?

Küskünler olarak ifade ettiğim örgüt içindeki 500 ya da 600 kişi değil. Küskünler sandığa gitmeyenler. Ayşen Gürcan hocamız da bu duruma dikkat çekiyor: “Oy kullanım oranı en az seçim ama her tarafın seçmeninde yüzde 10 oranında gitmemezlik olmamış, bizim seçmenimiz de gitmemezlik olmuş. Bu bizim için şöyle bir okuma, ‘Elim varmayacak ötekine de oy atmaya’ denmiş. 127 bin kişi Eskişehir için oy kullanmamış. Neredeyse 6,5-7 milyona yakın tüm Türkiye'de. 5 yıl önceki yerel seçimlerde CHP'nin aldığı oy düşmüş ki 5 yılda yeni seçmenler girdi. Yani oran olarak söylemiyorum kişi sayısı olarak söylüyorum. Dolayısıyla gitmeyenlerin çoğu bizden olduğu belli. Bu bizim için önemli. Biz şimdi bunun hem odak çalışmalarını yaparız, saha çalışmalarını yaparız. Ramazan mı etkili oldu? Adaylarımız mı etkili oldu? Emeklilerin durumu mu etkili oldu? Ekonomik enflasyon mu etkili oldu? Biz bunları ölçeriz. Eskişehir için de yaparız. 
Ayşen Gürcan hocamızın açıklamaları bu şekilde. Son derece anlaşılır. Ak Parti’nin seçmeni partisine küsmüş ve bir uyarı yapmış. İşte bu küskünleri kazanmak önemli. AK Parti’nin ve Eskişehir teşkilatının gönülleri alması şart! Gerekirse sandığa gitmeyen seçmeni tek tek bulmalı! Ve şunu açıklıkla söyleyeyim, sandığa gitmeyen AK Parti üyeleri bile var! İşe buradan başlamalı. Üyelere kızıp tepki göstermek yerine biz neden kendi üyemizi sandığa taşımadık diye düşünmeleri gerekir. 

5 YILLIĞINA DENEMELERİNİ İSTERDİM

-ES TV’deki programda Prof. Dr. Ayşen Gürcan’ın bir de şöyle bir açıklaması var: “Bizden alınmış belediyelere büyük işler düşüyor şu an. Yani bakalım nasıl yapacaklar. Bir de onu görmek lazım. Keşke Eskişehir'de bunu isteseydi, bir de bizi deneyin. Hani 3-4 dönemdir aynı partide olan başkanlığın değişmesini bir nebze anlarım. Eskişehir'deki sonucu hala anlayamadığımı söylemeliyim. Eskişehir'in bir alternatif yönetimi çok değil, ömür boyu değil, 5 yıllığına denemesini isterdim.” Bu konuda neler söylemek istersiniz.

-Demek ki AK Parti kurulduğu günden bu yana Eskişehir’de halkın istediği bir alternatifi ortaya koyamamış. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. AK Parti’nin Eskişehir’den seçilen parlamenterlerin büyük çoğunluğu Eskişehir halkının ihtiyaçlarına beklentilerine yanıt veremedi. Kısacası milletvekillerinin çalışmalarına baktı ve belediyeleri teslim etmeyi uygun bulmadı. Bu söylediklerim şu anda görev yapan AK Partili vekiller için değil. Geçmişten bugüne görev yapan vekilleri kapsıyor. 

PARALI OTOYOL YAPILACAK

-Eskişehir’in gündeminde olan konular ya da sorunlar vardı. ES TV’deki programda bu sorunlara ilişkin ip uçları var mıydı?

-Yıllardır konuşulan iki konu var. Çevre Yolu ve Gemlik Liman Bağlantısı. Kuzey Çevre yolu olmayacak. Ayşen hocamızın sözlerinden bunu anlıyorum. Ama onun yerine bir otoban yapılacak. Gürcan hocamız şu bilgiyi veriyor: “Ben Aşağı Söğütönü'nde oturuyorum. Partime gelebilmek için Bursa-Ankara yolunu kullanmak zorundayım. Aslında şehir merkezinden gelebilirim. Ama hem ışık hem trafikten dolayı benim yolumu uzatarak, mesafemi uzatarak daha kullanışlı hale getiriyor. Dolayısıyla şehrin içi gibi olmuş maalesef. Bu anlamda Kuzey Çevre Yolu'yla ilgili bir çalışma var zaten. Ama Eskişehir Çevre Yolu değil. TEM otoyolu şeklinde, paralı otoyol şeklinde. Batı'dan iç Anadolu'ya geçecek bir yolumuz var, planlama da var ve şu an projelendirilmiş. O Eskişehir yolu olarak gözükmüyor, Bursa-Ankara yolu olarak gözüküyor. Tabi Bursa-Ankara arası ve Eskişehir kullanacak. O paralı yol olacak.

ESKİŞEHİR LİMANA BAĞLANACAK

-Peki Gemlik liman bağlantısı?


ES TV’deki programda benim edindiğim izlenim Eskişehir’in liman bağlantısı konusunda bir mesafe alındığı yönünde. Ayşen hocamız bu konulu Ulaştırma Bakanı ve strateji başkanıyla konuştuğu bilgisini veriyor. Gürcan hocamız, özellikle sanayi çevrelerini heyecanlandıracak şu açıklamayı yapıyor:
-Eskişehir’in limana ulaşması için zaten planı projesi hazırlanmış daha öncesinden. Biz bunu önemsiyoruz ve yatırım programına da gireceğine de inanıyoruz. Sadece Eskişehir için değil birçok şehrin limana ulaşmasında birden fazla proje Dünya Bankası'ndan da destekli yapılacak. Eskişehir sanayisinin çok değerli olduğuna inanıyorum. Yani üretimine baktığınızda, alanlarına baktığınızda, başka iç Anadolu kentlerinde olmayan üretime sahibiz. Eskişehir doğu, batı, kuzey, güney arasında bir kavşak. Biz OSB'lerin sayısı da artsın istiyoruz. Eskişehir'in AR-GE’si de var, üniversiteleri var. Mühendislik bölümleri var.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.