Sağlı Sollu Haber
2024-07-01 17:57:07

Emekliler, ilk 500'deki Eskişehir firmaları ve milletvekili sayısı

Ali Baş

01 Temmuz 2024, 17:57

-Ali Bey, yaz başladı. İnsanlarımız da tatile gidiyorlar. Etkin siyasete bir süre ara veriliyor sanırım. Şu sıralar Eskişehir’in gündeminde ne var?

-Eskişehir’in gündemi şu sıralar ekonomi var. Emekliler, hükümet tarafından açıklanacak zam oranını bekliyor. Asgari ücretle çalışanlar da maaşlarında bir iyileştirme bekliyor. Ancak mevcut koşullarda asgari ücretlilerin ve emeklilerin beklentileri pek de karşılanmayacak gibi gözüküyor. Bu yaz asgari ücretliler ve emekliler için pek iyi geçmeyecek.

-500 büyük sanayi kuruluşu açıklandı. Eskişehir’den 5 firma ilk 500’de yer aldı bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Bir zamanlar ilk 500 içinde 7-8 firmamız yer alıyordu. Artık ortalamamız 5 ya da 6 Yakın gelecekte listede daha fazla firmamızın olacağını sanmıyorum. Çünkü geçen yıl altı firmamız vardı. İkisi ikinci 500 listesine düştü. Korel firması bu yıl ilk defa 500 büyük firma içinde yer aldı.

​​​​​​

-ESO, EOSB ve AETO Başkanları yaptıkları açıklamalarda Eskişehir’den çok daha fazla firmanın ismini söylüyorlar.

-Doğru! Bu firmalar Eskişehir’de üretim yapıyor ama merkezleri Eskişehir’de değil. Vergileri de Eskişehir hanesine yazılmıyor. İsimlerini sayarsak devasa firmalar. Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., Arçelik, Türkiye Şişe ve Cam, Eti Maden, Türkiye Şeker Fabrikaları, Modern Oluklu Mukavva Ambalaj Tusaş Motor Sanayii, Çimsa, Pınar Süt, Yorglass Cam San. Konveyör Beyaz Eşya ve Otomotiv Yan San. Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş, İzocam Tic. ve San. A.Ş.

Türkiye’nin önde gelen işletmeleri. Eskişehir’e istihdam anlamında ciddi katkıları var. Yan sanayiyi bazı firmalar sayesinde oldukça gelişti.

-Eskişehir’in firmaları ile ilgili ne söyleyebilirsiniz.

-Eti Gıda Sanayi, TUSAŞ, Renta Elektrikli Ev aletleri, Korel Elektrik ve Alp Havacılık, Eskişehir firması olarak ilk 500 içinde yer aldı. Gerçekten gururumuz oldular. Üstelik ilk 500’de yer alırken, bir önceki yıla oranla listede de yukarıya çıtılar. Ancak bu konudu şu gerçeği de unutmamamız gerekiyor. 5 firma içinde sadece Eti ve Korel yerli ve milli! Renta elektrikli ev aletleri yabancıların. TUSAŞ ve alp Havacılık’ın ortakları da ABD…

-Önümüzdeki yıllarda tablo nasıl oluşur?

-Bu konuda sanırım en iyi yanıtı sanayiyi yönetenler verebilir. EOSB Başkanı Nadir Küpeli, şu temennide bulunuyor: “Eskişehir OSB’de halen yapımı ve inşaat çalışması süren 250’nin üzerinde yeni sanayi tesisi inşaatı var. Eminim ilerleyen yıllarda bu firmalar üretime geçtiğinde ve belli bir büyüklüğe ulaştıklarında, Eskişehir’den çok daha fazla sanayi kuruluşunun bu listede yer aldığını hep birlikte göreceğiz. Sanayi kuruluşlarının finansman giderlerinin 2023 yılında yüzde 925 arttığı görülüyor. Sanayicilerin elde ettiği kârın yarısından fazlasını finansman giderlerine ayırmak zorunda kaldığını görüyoruz. Bu veriler umarım gerekli merciler tarafından iyi okunur. Sanayimizin çok daha fazla desteklenmeye ihtiyacı var.

-Bir de Eskişehir’in vekil sayısının arttığına yönelik haberler yer aldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Eskişehir çok uzun yıllar boyunca 6 milletvekiliyle temsil edildi. Milletvekili sayısı 600’e çıkarılınca, Eskişehir’in payına da 7 milletvekili düştü. Ancak, sanırım sadece bir seçimde 7 milletvekili çıkarabildik.

Son olarak YSK 2023 yılı nüfus verilerine göre şehirlerin çıkaracağı milletvekili sayısını yeniden açıkladı. Ve Eskişehir’in çıkaracağı milletvekili sayısı 7 olarak belirlendi. Önümüzdeki yıl diğer illerin nüfusları artar, Eskişehir’in düşerse yeniden 6 milletvekili çıkarmak zorunda kalabiliriz.

Şimdilik 7 milletvekili gözüyor. Eskişehir ve siyasi partilerimiz için avantaj!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.